Popularność batonów proteinowych stopniowo nabiera tempa, ponieważ dzisiejszy rytm życia nie pozostawia nam zbyt wiele czasu na prawidłowe odżywianie, zwłaszcza jeśli musimy spożywać posiłki poza domem. Podczas gdy jeszcze kilka lat temu batony te były dostępne tylko w sklepach sportowych, dziś można je łatwo znaleźć na półkach nowoczesnych supermarketów. Są one bowiem popularne nie tylko wśród sportowców, ale także wśród zwykłych ludzi, zwłaszcza tych, którzy lubią prawidłowe odżywianie i zdrowy tryb życia. Jakie są więc zalety tych pysznych batonów i czy mają one jakieś wady?
Rodzaje batonów proteinowych
Obecnie na sklepowych półkach łatwo znaleźć batony proteinowe, batony węglowodanowe, a nawet batony białkowo-węglowodanowe. Jednocześnie wyglądają jak zwykłe batoniki.
Batony proteinowe mogą pochwalić się bardzo imponującą zawartością białka, podczas gdy ilość tłuszczu i węglowodanów w nich zawartych jest zazwyczaj bardzo niska. Bary węglowodanowe, z drugiej strony, mają bardzo mało białka i wiele węglowodanów. Jest to kategoria, do której należy większość batonów owocowych.
Dla osób chcących budować mięśnie, każdy baton proteinowy będzie odpowiedni, ale batony białkowe i węglowodanowe są nadal preferowanym wyborem, biorąc pod uwagę potrzebę odpowiednio wysokiego spożycia kalorii w okresie przyrostu masy mięśniowej.
Dlaczego warto spożywać batony proteinowe?
Osoby, które chcą schudnąć powinny wybierać batony o wysokiej zawartości białka i niskiej zawartości węglowodanów. Należy również zwrócić uwagę na procentową zawartość tłuszczu – nie powinna być ona zbyt wysoka. Idealnie, funkcja tych batonów jest taka sama jak w przypadku koktajli proteinowych, tzn. powinny one dostarczać wartościowego źródła białka przy minimalnej ilości tłuszczu i węglowodanów.