Rozpoczęcie zdrowej diety często wiąże się z ze zwracaniem uwagi na skład i jakoś stosowanych produktów, a tym samym zastępowanie niezdrowych ich lepszymi odpowiednikami. W wypiekach, pieczywie i produktach mącznych, zwykła biała mąka zastępowana jest coraz częściej mąką pszenną razową, która posiada wiele cech sprzyjających zdrowemu odżywianiu. Uniwersalne zastosowanie sprzyja wkomponowaniu korzystniejszego zamiennika do codziennej diety.
Zalety mąki z pełnego ziarna
W porównaniu ze zwykłą mąką pełnoziarnista mąka posiada znaczne ilości łatwoprzyswajalnych witamin i minerałów, niezbędnych w codziennej diecie. Wśród nich warto wymienić składniki takie jak:
– żelazo,
– magnez,
– fosfor,
– selen,
– witaminę B3.
Produkty wypiekane na bazie mąki pszennej razowej są doskonałym źródłem błonnika, który pozytywnie wpływa na pracę układu pokarmowego. Natomiast osoby chore na cukrzycę docenią niski indeks glikemiczny, pozwalający na kontrolę poziomu glukozy we krwi, bez rezygnowania z produktów mącznych.
W jakich produktach może zostać użyta?
Zastosowanie mąki z pełnego ziarna ogranicza jedynie jej specyficzny smak, który nie każdemu może przypaść do gustu, jednak po przyzwyczajeniu się, niemal wszystkie produkty wytwarzane ze zwykłej mąki, znajdą swój odpowiednik na bazie mąki pszennej razowej. Dotyczy to zarówno makaronów, naleśników, gofrów czy słodkich wypieków, jak i przede wszystkim pieczywa, będącego często podstawą codziennej diety. Posiłki przyrządzone z produktów z mąki razowej będą nie tylko smaczne i zdrowe, ale również dzięki wysokiej zawartości błonnika, lżejsze w strawieniu.